Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Αρλεκίνος

Ένα υπέροχο και πάντα επίκαιρο παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή που συγκινεί μικρούς και μεγάλους και που εξυμνεί το μεγαλείο της μητρικής αγάπης αλλά και την δύναμη της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Αν δεν έχει πέσει στα χέρια σας ήδη, οι γιορτές των αποκριών είναι μια ευκαιρία να το διαβάσετε και εσείς και τα παιδιά σας.



Με λίγα λόγια... 

Ο Αρλεκίνος ένα μικρό παιδί παρακολουθεί τους μασκαράδες μέσα από το παράθυρό του και στεναχωριέται που δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την πολύχρωμη και φαντασμαφορική γιορτή καθώς δεν έχει στολή για να γίνει και αυτός μασκαράς σαν τους υπόλοιπους φίλους του. Η μαμά του, που τον μεγαλώνει μόνη της και είναι φτωχή, βλέπει την λύπη του Αρλεκίνου και προσπαθεί να του φτιάξει τη διάθεση. Αποφασίζει λοιπόν να ράψει μια στολή ενώνοντας μικρά κουρελάκια για να μπορέσει και αυτός να βγει στους δρόμους να γιορτάσει. Η ανέξοδη αυτή στολή, του Αρλεκίνου, είναι όμως τόσο εντυπωσιακή που ο μικρός κλέβει την παράσταση και όλοι τον κοιτούν με θαυμασμό.



΄Ώρα για παιχνίδι....

1. Γινόμαστε αληθινοί Αρλεκίνοι. Ζωντανεύουμε το παραμύθι και κάνουμε πράξη το δίδαγμα του φτιάχνοντας και εμείς με τα φτωχικά μας υλικά μια στολή Αρλεκίνου. 


2. Φύλλα εργασίας με τον Αρλεκίνο. 




3. Φωτογραφιζόμαστε για τον Αρλεκίνο. Είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, είτε για αποκριάτικο πάρτυ και στις δυο περιπτώσεις, ένα stand αρλεκίνου θα φορεθεί και θα φωτογραφηθεί πολύ!

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα ιδέα για τον φάκελο των παιδιών είναι και η εξής:


4. O Αρλεκίνος και o Mondrian. Μετατρέπουμε τον Αρλεκίνο σε ένα έργο του γνωστού καλλιτέχνη Mondrian μαθαίνοντας το έργο του. 

Πηγή:


5. Ο Αρλεκίνος μας μαθαίνει το πρώτο γράμμα της Αλφαβήτας.



6. Ένας αυθεντικός Αρλεκίνος από κουρελάκια. Ότι πρέπει για ομαδική εργασία και για διακόσμηση της Τάξης του νηπιαγωγείου. μπορεί να λειτουργήσει και ως stand για φωτογράφηση. 



6. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Κρύβουμε τα κομμάτια της στολής του Αρλεκίνου και αφήνουμε τα παιδιά να τα βρουν μέσα στο χώρο. Παίζουμε σε δυο ομάδες. Η κάθε ομάδα βρίσκει και συνθέτει την στολή του Αρλεκίνου σε ένα φύλλο εργασίας ή χαρτί του μέτρου. Οι πιο γρήγοροι κερδίζουν!




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου